Varför ska man jämföra låneprodukter?

12 februari 2020 jonas olsson
Varför ska man jämföra låneprodukter?

Att lånemarknaden i Sverige präglas av intensitet och en ständig tillväxt är ingen nyhet för någon. Utbudet av lån blir allt större vilket lätt kan leda till en smärre förvirring för dig som låntagare. För att hitta rätt långivare och ett lån som passar ens specifika behov krävs det alltid en förundersökning. Frågorna som bör besvaras innan det slutgiltiga beslutet är räntenivåer samt långivarens krav och villkor för att godkänna ens ansökan. Med så många aktörer på marknaden blir den här förundersökningen mer eller mindre svårhanterlig, speciellt om du som konsument måste gå genom tiotals olika sajter där banker och andra långivare har angett sina aktuella lånevillkor. För att underlätta hela sökprocessen kan man titta på jämförelsesajter där all nödvändig information är upplagd på ett tydligt och lättillgängligt sätt. Vipbanks.se är bara en av tiotals olika jämförelsesajter som du kan titta på.

 

Olika lån – olika kunder

Det höga antalet låneprodukter på den svenska finansiella marknaden orsakas av efterfrågan. Det finns nämligen olika typer av kunder med särskilda behov, förväntningar och inte minst olika återbetalningsförmågor. Aktörerna försöker nischa sina lån på ett sätt som passar specifika målgrupper. Ambitionen är samma för alla och det är att få en stabil och bra låneportfölj. Denna regel gäller både de stora bankerna och de mindre aktörerna verksamma i den här branschen.

 

 

Låneräntor och avgifter

Ett lån, oavsett om det är ett bank- eller SMS lån har en viss kostnad som bestäms av långivaren. Kostnaden består av den ackumulerade räntan och olika typer av avgifter. Alla lån har sin egen kostnad. Med andra ord kan ett bostadslån ha en lägre ränta jämfört med ett privatlån från en och samma långivare. I regel brukar SMS lånen vara dyrare jämfört med produkterna som bankerna erbjuder. Det är viktigt att ta reda på lånekostnaden innan du skriver på låneavtalet.

Fler nyheter