Välj rätt slags husbilar

12 februari 2021 jonas olsson
Välj rätt slags husbilar

Har man aldrig köpt en husbil tidigare är det viktigt att läsa på. Det finns många olika typer av husbilar, både när det kommer till storlek och komfort. Man kan hitta mycket information om de olika typerna på nätet, men man kan också lära sig mycket genom att prata med rutinerade husbilsägare. Genom en noggrann efterforskning slipper man tidskrävande och kostsamma nybörjarmissar. Har man tur kanske man samtidigt får tips om nya resmål att besöka med sin husbil.

 

Vilken komfort önskas?

Husbilar kommer i olika storlekar och viktklasser. Det kan vara bra att räkna ut hur stort boningsutrymmet behöver vara. Kommer husbilen till exempel att användas av två personer eller en trebarnsfamilj?

När man talar om husbilar finns det något som heter tjänstevikt. Med tjänstevikt menar man vikten på bränsle, bil och all packning tillsammans. Den är viktig att hålla koll på beroende på vilket körkort man har, och för att undvika höga böter.

Man bör också fundera på när husbilen kommer att användas. Kommer den bara användas under sommarhalvåret, eller kommer den även att följa med på skidsemestern under vintern? Har man tänkt använda husbilen året runt ska man se till att den är byggd för det, annars kan den bli dyr att värma upp.

 

 

En ny eller begagnad husbil

När man går i husbilstankar är det bra att bestämma sig för om man är ute efter en begagnad eller ny farkost. Den största skillnaden handlar om pris och skick. Vill man köpa en begagnad husbil måste man också hålla koll på fler faktorer än när man köper en sprillans ny. 

En begagnad husbil är en använd husbil, och det finns därför risk för slitage som man måste vara medveten om innan köp. Är vattenledningarna täta eller finns det fuktskador inuti husbilen? Hur är det med kylskåpet, är det nytt eller gammalt? Hur står det till med gasolanläggningen?

Fler nyheter