Tryckeri för både stort och smått

17 juli 2019 jonas olsson
Tryckeri för både stort och smått

Namnet ”tryckeri” kommer av arbetsprocessen som innebär att text eller bild med hjälp av tryck förs över på papper, tyg eller annat material. Traditionellt, och som de flesta känner till, brukar tryckerier arbeta med att trycka tidningar och böcker. Men det är långt ifrån allt de gör. 

Vad inte fullt så många tänker på när ordet tryckeri kommer på tal, är att tryckerier även trycker mindre saker, såsom vykort, klädtryck och kalendrar. Ett och samma tryckeri kan alltså både trycka stora och små saker i olika stor mängd. Förr i tiden brukade tryckerierna även ha i uppgift att göra sättningen för tidningar, men efter att fotosättning blivit allt vanligare görs det numera redan på redaktionen.

 

Tryckerier och privatpersoner

Något annat som inte heller så många vet om, är att tryckerier inte enbart jobbar med masstryck för större företag eller författare. Tryckerier trycker även mycket för privatpersoner. Det kan vara allt mellan egendesignade t-shirts, personliga vykort och studentskyltar. 

Ofta erbjuder ett tryckeri tryckningstjänst direkt på sin hemsida där du kan välja vad som ska tryckas och på vad det ska tryckas. En praktisk och tidsbesparande metod om du planerar en stor fest och behöver många inbjudningskort, vill ha en mer personlig kalender eller helt enkelt bara tycker det är lättast att trycka upp julkorten istället för att måla dem själv.

Tryckerier finns överallt

Något mer som inte alla är medvetna om är hur många tryckerier det finns och hur mycket de kan skilja sig från varandra. Säkerligen kan du hitta minst ett tryckeri i Växjö, Falköping, Mjölby, Skara eller i vilken annan stad som helst. En del tryckerier tillhör större kedjor och finns över hela landet medan andra är mindre och ligger centrerade på ett ställe. Men, det finns alltid minst ett tryckeri vart man än vänder sig – till och med i de minsta av småstäder.

Fler nyheter