Tjänstepension för ensamstående – vad du behöver veta

05 september 2022 Julia Zsiga

Att spara till pension är viktigt, men som ensamstående kan det kännas extra utmanande. Tjänstepension är en av flera möjligheter att öka din framtida pension, och i denna artikel går vi igenom vad det innebär och vad du behöver tänka på som ensamstående.

Vad är tjänstepension?

Tjänstepension är en extra pension som du kan få från din arbetsgivare utöver den allmänna pensionen från staten. Det kan vara en avtalad summa eller en viss procent av din lön. Tjänstepensionen är en viktig del av pensionen för många, och kan ge en betydligt högre pension än om du bara skulle förlita dig på den allmänna pensionen.

Varför är tjänstepension viktigt för ensamstående?

Som ensamstående kan du ha en högre risk för att få en lägre pension, eftersom du inte delar kostnaderna med någon annan. Tjänstepensionen kan då vara extra viktig för att öka din framtida pension och ge dig en tryggare ekonomisk situation som pensionär. Det är också viktigt att tänka på att tjänstepensionen kan ge en högre pension än den allmänna pensionen, vilket kan göra en stor skillnad för din ekonomi som pensionär.

image

Vad behöver du tänka på som ensamstående när det gäller tjänstepension?

När du väljer tjänstepension är det viktigt att du tänker på din ekonomiska situation både nu och i framtiden. En högre pensionsinsättning kan ge en högre pension, men det kan också innebära en högre kostnad för dig idag. Det kan vara en bra idé att prata med en rådgivare för att hitta en balans mellan din nuvarande ekonomi och din framtida pension.

Det kan också vara viktigt att tänka på vad som händer med din tjänstepension om du skulle byta jobb eller bli arbetslös. Om du byter jobb kan du oftast ta med dig tjänstepensionen till det nya jobbet, men det kan vara bra att kolla upp vad som gäller för just din tjänstepension. Om du blir arbetslös kan det vara bra att tänka på att du oftast inte kan ta med dig tjänstepensionen, så det kan vara en god idé att spara extra på egen hand för att öka din framtida pension.

Hur kan du påverka din tjänstepension?

Du kan påverka din tjänstepension genom att välja högre pensionsinsättningar eller genom att välja en annan placering av dina pensionspengar. Det kan vara bra att jämföra olika alternativ och prata med en rådgivare för att hitta det alternativ som passar dig och din ekonomiska situation bäst.

Fler nyheter