Restauranger – mer än bara mat

02 juni 2019 jonas olsson
Restauranger - mer än bara mat

Att äta ute är inte bara ett sätt fylla på med bränsle i kroppen. För att uppleva en riktigt lyckad lunch eller middag så är det många saker som ska träffa rätt. I ett flertal fall handlar det om att uppleva ett smakprov från andra kulturer – en slags kulinarisk minisemester. Ens smaklökar är ofta mer beresta än en själv. Som tur är finns det ett urval av restauranger som erbjuder olika smakdestinationer, speciellt om du befinner dig i Stockholm. Döden i Grytan är en restaurang i vasastan som kan stå till tjänst om du är ute efter en äkta italiensk trattoria.

 

 

Olika restauranger – olika syften

Olika typer av restauranger betyder olika upplevelser. Det är inget fel att föredra en kebabrulle framför laxfilé, eller vise versa. Det behöver inte heller handla om plånboken, utan lika mycket humör och syfte. Snabbmatskedjor fyller en funktion, trattorier en annan. Det är förmodligen därför också ett besök i en specialiserad restaurang förgyller tillvaron så mycket; det är sällan och få förunnat. Det är med andra ord stor tur att italienska restauranger inte vanligtvis har drive-through.

Låt maten ta sin tid att tillagas. Längta. Ät sakta och njut. Sitt kvar ett tag och känn efter. Ha aldrig lika bråttom som du brukar ha annars.

 

Restauranger och måltider har alltid varit förknippat med det sociala

Det är någonting väldigt avväpnande med att konsumera och diskutera på samma gång. En tradition som gått i arv från urminnes tider, långt innan man tog en kaffe på maten. Man kan nästan säga att det ligger i vårt DNA att äta tillsammans och gå igenom det som är på tapeten, eller kanske förhandla om viktiga frågor. Det är därför det är lika viktigt att njuta av sällskapet som det är att njuta av maten och restaurangen. En bra början är att välja rätt plats. Såsom till exempel en trattoria.  

Fler nyheter