Markiser i Stockholm: En guide för husägare

02 juni 2024 Veronica Urena

editorial

I takt med att allt fler Stockholmare väljer att optimera sitt boende och sin utemiljö, har intresset för markiser i Stockholmregionen skjutit i höjden. Markiser är inte bara praktiska lösningar för att skugga fönster och skapa trivsamma utemiljöer, de tillför även estetiskt värde till en bostad. Vi tar oss en närmare titt på fördelarna med markiser, de olika typerna som finns att tillgå och vad man bör tänka på när man skall investera i en markis för sitt hem i Stockholmsområdet.

Varför välja markis?

Markiser erbjuder flera fördelar för husägare. De hjälper till att reglera inomhustemperaturen genom att blockera direkt solljus, vilket kan minska behovet av luftkonditionering och därmed spara energi. Dessutom skyddar markiser möbler och golv från att bleka av solens strålar. En välplacerad markis kan även skapa ett extra ”rum” på uteplatsen, där man kan njuta av varma sommardagar utan att oroa sig för överbestrålning. Ett annat plus är att markiser kan bidra till husets helhetsuttryck och design, genom att välja färg och modell som kompletterar husets exteriör.

Olika typer av markiser

När markiser är ämnet på tapeten är det viktigt att känna till de olika typerna som finns tillgängliga på marknaden. De vanligaste modellerna är fönstermarkiser, terrassmarkiser och balkongmarkiser, vilka alla har särskilda egenskaper anpassade till olika användningsområden.

Fönstermarkiser är perfekta för att ge skugga åt specifika fönsterpartier och finns i olika utföranden såsom fasta installationer eller mer flexibla lösningar som kan dras in. Dessa markiser är mycket effektiva för att hålla en sval inomhusmiljö och kan manövreras både manuellt och motoriserat.

Terrassmarkiser är det ultimata valet för dem som vill skapa ett skyddat och skuggat utrymme på sin terrass eller i sin trädgård. Dessa större markiser kan både förlänga huset och fungera som ett komplement till trädgårdens design. De finns i fällbara varianter och kan även utrustas med sensorer för automatisk inrullning vid dåligt väder.

Balkongmarkiser är speciellt utformade för att passa balkongens storlek och form. Dessa kan vara både en permanent lösning eller en mer tillfällig förlängning av uterummet. Balkongmarkiser ökar privatlivet och ger skydd mot sol och insyn.

Markiser Stockholm

Installation och underhåll

För att en markis ska kunna ge optimalt skydd och funktion under flera år, är det viktigt att installationen görs professionellt. Det kan innebära att fästpunkterna måste anpassas till husets fasad och att markisens lutning justeras på rätt sätt. Goda råd och riktlinjer om installation kan oftast hämtas från auktoriserade återförsäljare.

Underhåll är en annan viktig aspekt av ägandet av en markis. Det rekommenderas att regelbundet rengöra markisduken för att förlänga dess livslängd och bevara dess utseende. Det är även viktigt att hålla mekaniska delar välsmorda och att inspektera installationen emellanåt för att se till att inga skador uppstått som kan påverka funktionen.

Läs mer om att köpa markis Stockholm!

Fler nyheter