Jaktens ljuva väntan

05 november 2019 Mikael Barani
Jaktens ljuva väntan

För en utomstående är det lätt att tro att väntan är en tråkig, nästan onödig del av livet.

Men väntan är själva aktiviteten som ger målet sin mening.

Nu ska man inte tolka ordet väntan som att bara ligga och softa och slacka i en soffa, utan tt göra någonting. Utan det är mer än aktiv handling.

Ta jakt till exempel. Där är just väntandet en viktig del av att faktiskt lyckas skjuta ett djur. Det är liksom invävt i jakten, vilket det också har varit ända sedan tidernas begynnelse. Ända sedan våra förfäder smög för att komma tillräckligt nära ett byte för att fälla det.

Man behöver liksom inte gå särskilt djupt i någon sorts förklaring till varför det är en dålig idé att trampa omkring och väsnas när man letar efter ett byte. Istället handlar det om att hitta en bra plats och avvakta tills djuret kommer till en.
Det är då man ska vara redo med sitt jaktvapen.
Visst, man använder lockrop och liknande, men dessa är undantag till regeln. De är ju trots allt tänkta att öka möjligheten till en lyckad jakt.

I jakten blir väntan en meditativ stund, då man kan utveckla en stor uppskattning för naturens cykler. Hur allt i naturen handlar om att äta eller ätas, och människans plats i detta sammanhang.

Det gäller naturligtvis att ha med sig rätt utrustning när man ger sig ut. Vara kittad, som det heter.
Ett besök på Östhammars Jakt & Sportskytte ser till att du har med dig allt du behöver för att maximera dina chanser till god jaktlycka.

Sedan är det bara att ladda upp med kaffe och annan förtäring. Även om man inte har tänkt att vara ute länge så är lite värmande dryck och föda sådant som förhöjer upplevelsen. 
Det gör helt enkelt väntandet lite enklare, och kanske också trevligare.

 

Fler nyheter