Ge gamla saker nytt liv!

26 juli 2020 Mikael Barani

Har du hört talas om cirkulär ekonomi?
Inte?

Tanken är att vi allt mer ska leva i en tid då vi återanvänder och reparerar saker och ting, i kontrast till att hela tiden köpa nytt.
Detta låter onekligen som en klok idé. Att maximera våra prylars livslängd  – oavsett om någon annan köper dem eller om vi reparerar dem – är en klok idé för att få ut det mesta vi kan av resurserna som vi har på jorden.
För handen på hjärtat: Ligger det inte en massa saker i förvar hemma hos oss alla? Saker som kanske aldrig kommer att användas igen, av oss. Däremot finns det säkerligen gott om andra som skulle kunna tänka sig att äga dessa tingestar så att de kommer till bättre användning.

Så passa på att redan denna helg ta en titt uppe på vinden eller nere i källaren. Vad finns det för saker som du enkelt kan samla ihop i en låda och lämna in på närmaste second hand-handel?
Säkerligen finns det sådant som du också vill sälja och inte bara ge bort. Ett extra tillskott är alltid välkommet till hushållskassan.

Sedan finns det klenoder som du helst vi spara för dig själv. Kanske saker som du har fått av äldre släktingar som inte längre finns med oss. 
Morfars armbandsur är fortfarande stiligt. Det behöver bara lämnas in för en klockreparation, få boetten putsad och kanske även utrustas med ett nytt läderarmband. Sedan är den som ny och redo att bäras i alla möjliga sammanhang. Stil är trots allt både tidlöst och oberoende av just sammanhang.

Det sentimentala värdet i sådana föremål kan trots allt aldrig mätas i pengar. I stället handlar det om minnen som vi har skapat tillsammans med de människor som vi har älskat, och fortfarande älskar.
På sätt och vis lever de därför kvar i de saker som vi visar omsorg. 

Fler nyheter