Ett bokbinderi är bra på inbindningar

26 februari 2022 william eriksson

editorial

Att syssla med inbindningar av böcker är ett gediget hantverk som genom alla år givit bokens ägare en skön känsla. Det är något helt annorlunda med att hålla en kvalitetsbok i handen än en pocketutgåva. De har båda sin speciella särställning för de olika läsare som finns för respektive bok. Men en inbunden bok kan stå sig mycket längre. För den som vill veta mera om bokbinderi, kolla denna länk: http://rybrantsbokbinderi.se/konstmappar-pergamentband-skinnband-klotband-stockholm/

Det som förr var ett gediget hantverk i alla steg är numera en blandning mellan datorisering och hantverksmässiga utföranden. Fram till slutet av 1800-talet var det enbart händerna som gjorde alla steg i hantverket. Nu i början på 2000-talet finns det dessutom tillgång till böcker på ett helt annat sätt. Det går att läsa på läsplattor och i telefoner och datorer. Huruvida det är bra för ögat att ständigt sitta fastklistrad vid en skärm är dock inget man vet något om i dagsläget.

 

Inbindningar

 

Inte bara nya böcker binds in utan även gamla kan restaureras

Det händer att gamla böcker ska bevaras i sin ursprungliga form för eftervärlden. Då kan det handla om att göra om en inbindning som blivit sliten och därför är mindre hållbar. I det fallet är det den klassiska hantverkskonsten som kommer till nytta igen. Steg för steg går man igenom alla faser av den gamla bokens tillblivelse och räddar de delar som man kan. En del böcker ska inte restaureras utan bara bevaras som de är och då finns det speciella tekniker för det med. 

Att binda en bok för hand innebär att inbindningar blir utförda på ett sätt som yrkesheder och utbildning danat fram. Det är inget hastverk. Allt ska ske i rätt ordning och med full precision för att slutresutltatet ska bli tillfredställande och kunden ska bli helt nöjd. Inbundna böcker är riktiga klassiker.

Fler nyheter