Bli en bättre ledare med kunskap i personligt ledarskap

11 november 2021 patrick pettersson

editorial

Det finns olika typer av ledarskap. Det finns också bra och dåliga ledarskap. Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf, tränarduon som bland annat ledde Djurgårdens IF till SM-guld i fotbollsallsvenskan 2019, hyllas ofta för sitt ledarskap. Däremot gav Kim Bergstrand själv ett exempel på ett ganska dåligt ledarskap i en intervju med Erik Niva i Sportbladet 2021. Då hävdade han anmärkningsvärt nog att han tog inspiration från Tyskland på 1930-talet.

Ett väldigt märkligt uttalande, inte minst i fråga om ledarskap. Hur som helst. Alla föds inte med ledaregenskaper. Det kommer inte alltid naturligt. Men alla kan lära sig mer om personligt ledarskap och på så vis, genom kunskap och övning, bli en bättre ledare på många olika plan. Personligt ledarskap är alltid en egenskap som värderas högt på arbetsplatser. I synnerhet när det vankas förändring och det krävs stora och kraftiga laginsatser.

 

image

Ledarskap som engagerar

Som sagt, det finns situationer som kräver ett ledarskap. Din arbetsplats är en plats full av individer. Men det är också ett kollektiv. Ett kollektiv som måste arbeta tillsammans för att nå framgång. Då gäller det att få med alla på tåget. Det gemensamma tåget. Det görs inte med halvdant, oengagerat och rent ut sagt dåligt ledarskap. Snarare behövs det ett personligt ledarskap som kan tilltala alla inblandade och göra dem motiverade för allas skull.

Det är på det sättet man når resultat. Man måste också komma ihåg att en grupp kan vara väldigt annorlunda från en annan. Det gäller därför att kunna “läsa rummet” och anpassa sin ledarstil till den grupp man ska leda. 

Vilka verktyg du behöver lär du dig såklart på en kurs om personligt ledarskap. Men då behöver du söka dig vidare för att få mer information om detta. Du kan till exempel läsa mer om personligt ledarskap här: https://zp.se/utbildningar-i-forandringsledning/utbildning-i-personligt-ledarskap-flu-1/.

Fler nyheter