Tryggheten finns på en förskola i Svedala

19 juli 2021 patrick pettersson

Jaha, då var föräldraledigheten slut. Det var kul så länge det varade. Eller var det egentligen det? Det är mycket av föräldraledigheten som består av dötid. Som när ungen sover till exempel. Dessutom är det rätt dränerande att känna att man varje dag behöver hitta på någonting nytt för att underhålla sitt barn. Det suger energi ur en att hela tiden komma på aktiviteter som kan stimulera och aktivera barnet. Kan inte någon annan ta över den bördan? 

Jo, en förskola kan göra det. Inte minst en förskola i Svedala. Det är inte meningen att du ska gå hemma med din unge ända till dess att den börjar den “riktiga” skolan, det vill säga första klass. Förskolan finns till för att avlasta dig, men framför allt så att du kan kombinera ditt föräldraskap med att faktiskt gå till jobbet. Det är nog få som skulle ha råd att vara föräldralediga mer än den tid de enligt lag faktiskt kan ta ut. 

 

Här skapar barnet nya referensramar

Det är inte meningen att du ska det heller. Men syftet med förskolor är inte enbart att förvara barnen någonstans när dess mammor eller pappor behöver gå till jobbet. Förskolan har också en avgörande betydelse för barnets utveckling. Det är på förskolan som barnet på många sätt lär sig grunderna i livet. Det sociala samspelet utanför familjen. Barnet får helt nya referensramar, och det som det får lära sig på förskolan kommer att påverka barnet livet ut. 

Därför är det viktigt att begrunda valet av förskola väl. Man vet aldrig vad som hade hänt med en sådan person som Adolf Hitler, Lasermannen eller Ted Bundy om de hade haft en trygg barndom och gått på förskola i Svedala. Kanske hade de med bättre förebilder kunnat växa upp och bli betydligt bättre människor än vad de blev. Underskatta inte förskolans betydelse. 

Fler nyheter