Svensk husmanskost i hjärtat av Stockholm
Traditionell husmanskost är väldigt enkel mat med enkla smaker, men inte desto mindre god för det. Svensk husmanskost kommer ifrån de råvaror som odlas i Sverige och som lagades förr. Olika rätter härstammar från olika områden i Sverige och är fortfarande typiska för just det landskapet. Mycket av maten är sådan som kan konserveras och förvaras under en längre tid.
Maten har en tydlig uppkomst
Från början härstammar ordet husmanskost från ordet husman, alltså en ägare till ett litet hus utan jord att odla på. Exempel på tidig husmanskost är välling, gröt, sill, fläsk, kål, soppa, potatis och bröd. En av anledningarna till att det var så lite färska grönsaker och frukt i maten är för att det kalla klimatet gjorde att det var svårt att odla sådant under vinterhalvåret.
Man kan se spår av detta i exempelvis julmaten. Enligt tradition äter vi speciell mat under högtider, och det här har att göra med årstiderna och möjligheten att äta viss mat. Ytterligare exempel på högtider som bär spår av tillgång på mat är kräftskiva, midsommar, påsk och Mårten gås. Det här är vid helt olika tider på året.
Mycket av maten äter vi fortfarande
Typiska rätter som idag anses vara svensk husmanskost är pyttipanna, biff rydberg, kalops, korv stroganoff, ärtsoppa, köttbullar, kåldolmar och fläskpannkaka. Man kan se tydligt att det är rätter som kräver få ingredienser och är lätta att konservera. Vissa restauranger har idag profilerat sig som bevarare av den svenska husmanskosten. Det varierar dock i hur modernt kontra traditionellt maten serveras. För den som gillar svensk mat och gärna testar något nytt finns det många kockar som experimenterat fram en twist på husmanskosten.
I Stockholm serverar flera restauranger husmanskost, det finns bland annat en i centrala Stockholm, restauranghubertus.se. Restaurang Hubertus har öppet dagligen. Kika vidare här för husmanskost i Stockholm: https://www.restauranghubertus.se/.