Så väljer man nya fönster

20 juli 2021 jonas olsson

Valet av fönster är viktigt och det är flera aspekter att ta hänsyn till som miljön, säkerheten, livslängden och utseendet. När man väljer fönster brukar man ofta utgå från arkitekturen och stilen på huset. Är det ett äldre hus blir det oftast bäst med tidstypiska fönster i till exempel allmogestil eller sekelskiftesstil. Till nyare hus med modern arkitektur kan fönster nästan se ut hur som helst. Fast det är inte ovanligt med stora glaspartier och fönster som täcker en hel vägg. 

Genom att välja välisolerade fönster kan man också sänka sin energiförbrukning. Ett bra fönster som isolerar bra skyddar inte bara mot kyla utan skyddar även mot hetta under varma sommardagar.  För den som bor nära en trafikerad väg eller andra störande ljud kan det vara viktigt att även välja fönster som skyddar extra bra mot buller. Det finns även fönster med särskilt säkerhetsglas eller som är säkerhetscertifierade, och som skyddar extra bra mot inbrott. 

 

Olika material

Fönster finns också i olika material som trä, aluminium och PVC. Träfönster är det som brukar vara dyrast, men underhåller man dem regelbundet efter konstens alla regler kan de hålla i över hundra år. Vill man slippa underhållet kan man också välja att klä dem med aluminium på utsidan. Aluminium går att få i vilken kulör som helst så att det smälter fint in i fasaden. 

Vill man ha ett billigare fönster kan moderna PVC-fönster vara en lösning även om materialet inte är lika vackert som till exempel trä. PVC-fönster kan ha en livslängd på runt trettio år beroende på hur pass utsatta de är för väder och vind och kräver inget underhåll alls annat än att de ska rengöras. Att investera i nya fönster kostar en hel del och det kan vara värt att jämföra priser och utbud mellan några olika tillverkare av fönster

Fler nyheter