Elpiano under 90-talet
Elpianots storhetstid byggdes gradvis upp mot ett crescendo under 70-talet. Sedan, från 80-talet och framåt, verkar det helt klart som om att instrumentet föll lite i glömska.
Ska vi gissa på att 80-talets våg av elektronisk musik gjorde att syntarna konkurrerade ut elpianot? Naturligtvis måste det ha varit häftigare med en synt, och dessutom mer portabelt, i jämförelse med att släpa runt på ett elpiano.
Under 90-talet så var det om än ännu mer sällsynt att höra ett elpiano, men det finns faktiskt exempel på låtar där man ändå kan höra dess karakteristiska ljud. Här kommer en lista på tre låtar som innehåller ett elpiano, och blir du sugen på att införskaffa ett så har DanGuitar en mängd varianter i sitt utbud. Nutidens elpianon är såklart smidigare rent storleksmässigtän sina föregångare.
Helt klart förtjänar detta instrument sin plats i till exempel ett band som är ute efter ett unikt sound.
Mr. Bungle – ”Retrovertigo”
Mike Patton har en av modern tids mest spännande röster, och hamnar kanske därför i några av vår tids mest spännande band. Mr. Bungle släppte tre galna skivor, samtliga under 90-talet. Det sista av dem var ”California” där denna låt är hämtad.
Från en lång och känslig inledning, där elpianot skapar ett lite ”läskigt” ljud exploderar låten mot slutet. Elpianot hänger faktiskt med även här.
Portishead – ”It could be sweet”
Pionjärerna inom trip-hop, en suggestiv genre som man får säga kom och gick under 90-talet. Portisheads första skiva blev en stor hit, framför allt låten ”Sour Times”, och elpianot förekommer på flera ställen på denna platta. På ”It could be sweet” smälter dess mjuka ljud perfekt samman med låtens känsla.
Bonnie Raitt – ”I can’t make you love me”
Släppt under Bonnie Raitts kommersiella storhetstid är denna låt en känslig ballad som bärs upp av ett elektriskt piano. Visst förekommer även ett vanligt piano flitigt i låten, men det är dess elektriska motsvarighet som står för värmen.